bezoek onze webshop
Vandaag zijn wij geopend tot 17:00Bekijk onze openingstijden

Kaasmaakproces

Hoe wordt onze
kaas gemaakt


Pasteurisatie

De geitenmelk komt direct na het melken in een koeltank bij de kaasmakerij. Vanuit de koeltank gaat de geitenmelk eerst door de pasteur, de melk wordt daar verwarmt waardoor ook mogelijk schadelijke bacteriën worden gedood.

Zuursel

De melk wordt na de pasteur weer teruggebracht naar een optimale temperatuur. Hierna gaat de  geitenmelk rechtstreeks naar de wrongelbereider. In de wrongelbereider vindt het kaasmaakproces plaats. Aan de melk wordt zuursel toegevoegd, deze zet melksuikers om in melkzuur.

Stremsel

Als de wrongelbereider bijna vol is, wordt er stremsel in de melk gedaan. Door het stremsel gaan bepaalde melkeiwitten samenklonteren, hierdoor wordt de melk een kwark-achtige massa.

Wrongel

Deze massa wordt daarna gesneden tot kleine blokjes. Dat heet wrongel. In dit proces gaat de vaste stof (wrongel) zich scheiden van de vloeistof (wei). De wei wordt deels afgetapt. Vervolgens wordt er weer warm water toegevoegd en daarna wordt er geroerd om de juiste wrongel te krijgen voor de beste kaas.

Kaas maken

De wrongel gaat met de wei naar de draineerbak, hier wordt de wei afgevoerd en blijft de wrongel over. De wrongel wordt aangedrukt tot één vaste massa, hierdoor ontstaat een wrongelbed. Er worden automatisch blokken van gesneden, deze blokken gaan in een rond kaasvat. Hier krijgt elke kaas meteen een uniek nummer, dit nummer wordt gebruikt voor de traceerbaarheid van elke kaas.

Kaaspers

Het kaasvat gaat onder de kaaspers, hier wordt het vierkante blok tot een kaas met een ronde vorm gedrukt. Als de kaas onder de kaaspers vandaan komt wordt deze nog eens gedraaid zodat hij een mooie ronde vorm krijgt.

Pekelen

Na een tijdje ‘rusten’ gaat de kaas op een kooi in het pekelbad. In het pekelbad ontwikkelt de kaas korstvorming. Ook voegt de pekel wat toe aan de smaak en de houdbaarheid van de kaas.

Rijpen

Nadat de kaas in de pekel geweest is, gaat de kaas naar onze kaasopslag. In de opslag kunnen de kazen onder de juiste conditie rijpen tot de gewenste leeftijd. Ondertussen krijgen de kazen een coatinglaagje (de bekende kaaskorst).

Handel

Vanuit ons kaaspakhuis gaan de kazen voornamelijk naar de kaasgroothandel. Ook verkopen we onze kazen in de Landwinkel!