bezoek onze webshop
Vandaag zijn wij geopend tot 17:00Bekijk onze openingstijden

Biologische kaas met een glimlach

maandag 1 oktober 2018

Sommige dingen zijn voorbestemd om op je pad te komen. In mijn geval betreft het mijn ontmoeting met Ard van Gaalen, Arian de Jong en Pieter Hugo Visser. Drie bijzonder eigenwijze boeren uit de Hoeksche Waard. Samen vormen zij het bedrijf ‘BioStee’. 

Ontstaan van de BioStee

Ard, Arian en Pieter Hugo hebben ieder een eigen akkerbouwbedrijf, ze wonen dicht bij elkaar, maar ontmoeten elkaar pas op een lezing over biologische landbouw in 1999. Daar constateerden ze toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Enkele maanden later is de omschakeling naar biologische akkerbouw een feit. De drie bedrijven worden samengevoegd tot één bedrijf, en de BioStee is geboren. Door de samenvoeging kunnen ze elkaars machines inzetten en op grotere schaal biologische teelt leveren. Over ‘op je pad komen’ gesproken!

Het cirkeltje rond

Om bodemziekten te voorkomen en onkruid te onderdrukken, telen de boeren afwisselend per akker, vier jaar groentes en vervolgens twee jaar een rustgewas. Onder een rustgewas valt bijvoorbeeld grasklaver, luzerne, rogge en gerst. Door dit af te wisselen, zorg je ervoor dat de bodem weer tot rust komt. Om de rustgewassen te benutten, hebben de drie boeren een bestaand veeteeltbedrijf overgenomen. De koeien smullen van de rustgewassen en de boeren benutten de koeienmest om een vruchtbare bodem te creëren. Maar, de koeien geven uiteraard nog meer. In de melk proef je de kruidige rustgewassen terug, hier moest kaas van gemaakt worden!

Geen kaas van gegeten

Kaas maken? Daar hadden Ard, Adrian en Pieter Hugo geen kaas van gegeten. Ze moesten dus op zoek naar een kaasmakerij, die van hun koeienmelk een lekkere biologische kaas kon maken. Zo kruisten wij een aantal jaar geleden elkaars pad. Wij zijn van mening dat goede en duurzame melk, een respectvolle behandeling verdient. Het moet uiteindelijk in een uitstekend eindproduct verwerkt worden. Dat is De Mèkkerstee op het lijf geschreven, dus binnen enkele weken lagen de eerste kazen te rijpen in ons pakhuis. Na wat schaven aan de receptuur, kwamen we tot de conclusie dat de kaas perfect was. Romig en vegetarisch gestremd.

Kaas met een glimlach

Met alleen de kaas zijn we er nog niet. Een lekkere kaas verdient ook een mooi jasje, vonden de boeren van de Biostee. Daardoor kwamen ze met mooie, frisse etiketten voor op de kaas, met klinkende namen: ‘Jonge Blom’ (jonge kaas), ‘Pittige Tante’ (belegen kaas) en ‘Ouwe Knar’ (oude kaas). Traditionele namen waren aan deze boeren niet besteed, en zegt u nu zelf, ‘wilt u nog een kilo Ouwe Knar’ klinkt toch veel leuker?  

Dus zegt u het maar…

Wilt u een stuk Jonge Blom of kiest u toch de Pittige Tante? Of heeft u toch liever een stuk ‘Rauwdouwer’? Een BioStee kaas met paprika, ui en peterselie. Zegt u het maar.