bezoek onze webshop
Vandaag zijn wij geopend tot 17:00Bekijk onze openingstijden

Jerseykaas: het geheim van de allerlekkerste koeienkaas

Dinsdag 26 juli 2016. Het lijkt nog zo kort geleden. Die zonnige dag hoorden wij dat één van onze kazen uit onze kaasmakerij wereldkampioen was geworden op ‘s werelds grootste kaaskeuring: de International Cheese Award in Nantwich. De Jerseykaas van de Jerseyhoeve, ingezonden door Treur Kaas uit Woerden, was de beste, lekkerste, en hoogst bekroonde kaas van één van de grootste kaasshows ter wereld.

Fantastische smaak
Een vraag die veel gesteld wordt in onze winkel is: wat is dat Jerseykaas? Klanten proeven een blokje, vinden het heerlijk vol en romig smaken, maar hoe komt dat nu? Het basisingrediënt van een kaas is melk, daar moet dan wat bijzonders mee zijn. 

De Jerseykoe
De kaas wordt gemaakt van de melk van de Jerseykoe.  Een Jerseykoe is doorgaans klein, ca. 125 cm hoog (schouderhoogte) en bruin van kleur. Direct zie je dat het een andere koe is dan de andere  koeien(holstein, roodbonter etc.). Waar komt de naam vandaan? Dit ras komt oorspronkelijk van het eiland Jersey, dat is een eiland 22 kilometer voor de Franse kust van Normandië, er wonen ca. 98000 mensen. Dat terzijde, een klein eiland dus en een kleine koe. De koe wordt in veel veestapels over de hele wereld gebruikt om mee te kruisen om op die manier het vet-eiwit gehalte in de melk op te voeren. Want die gehaltes zijn bij de Jerseykoe echt hoog (vet ca. 6% en eiwit ca. 4,2%), weliswaar geeft de koe in liters minder melk, maar wel voller dus.  De Jerseyhoeve kaas is gemaakt van 100% Jerseymelk.

Streekproduct
De Jerseykoeien die de melk leveren voor de heerlijke kaas van de Jerseyhoeve leven ook op een eiland, en dat is natuurlijk op ons prachtige eiland Goeree Overflakkee. Piet en Janneke Breen houden in de polder van Goedereede  een mooie kudde Jerseykoeien. Van de melk die deze koeien geven maken wij op de Mèkkerstee Jerseykaas in opdracht van de Jerseyhoeve.

Het geheim
Wat is nu het geheim van deze kaas, is dat de melk alleen. Het is zeker waar, om een uitstekende kaas te maken heb je ook uitstekende melk nodig. Maar niet minder belangrijk is het om de (in dit geval) Jerseymelk op de juiste manier te behandelen en te verwerken tot kaas. We hebben vanaf de eerste dag een eigen speciale receptuur voor deze kaas waardoor deze kaas ook in oudere varianten bijzonder smedig (smeuïg) maakt en niet droog. 

Goud 2018
Dat de Jury van deze grote kaaskeuring de Jerseykaas blijft waarderen blijkt wel uit het feit dat we weer twee keer  Goud (in twee verschillende klassementen) gewonnen hebben op de International Cheese Award van 2018! 

Heeft u nog geen kennis gemaakt met deze heerlijke kaas, en bent u nieuwsgierig geworden? Kom en proef het in onze winkel, of vraag ernaar bij uw kaasspecialist. Want inmiddels wordt deze kaas wijdverspreid verkocht in binnen en buitenland.