bezoek onze webshop
Vandaag zijn wij geopend tot 17:00Bekijk onze openingstijden

Nieuwe schapenkaas: Beppie Pikant

dinsdag 27 november 2018

In de voorgaande blogs hebben we al verschillende kazen uitgelicht die op de Mèkkerstee gemaakt worden, al deze kazen zijn verkrijgbaar in onze landwinkel. Recent hebben we weer een nieuwe kaas toegevoegd, namelijk: Beppie Pikant. Stoere naam, stevig kaasje en met GOUD bekroond op de World Cheese Awards 2018. Dat smaakt naar meer…

Kaas van een bijzondere melksoort

Het maken van schapenkaas deden wij op verzoek van Treur Kaas, Treur Kaas is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het rijpen en verzorgen van Nederlandse kazen. Om deze bijzondere schapenkaas te maken, wierpen onze kaasmakers zich opnieuw in het diepe om wederom een sublieme kaas te krijgen. Want ja, ook dit is weer een melksoort die helemaal op zichzelf staat.

Het hoge vet- en eiwitgehalte zorgt ervoor dat er veel minder liters melk nodig zijn voor 1 kg schapenkaas, dan voor 1 kg geiten- of koeienkaas. Daar tegenover staat dat een schaap veel minder melk geeft dan een koe, namelijk zo’n twee liter per dag. Daardoor is de schapenmelk ook duurder. Er worden in Nederland ook niet zo heel veel schapen gemolken, een reden daarvoor kan zijn dat een schaap lastiger te melken is dan een koe of een geit.

Gouden award

De extra aandacht voor onze speciale receptuur voor deze schapenkaas werd, ondanks dat deze kaas nog maar nauwelijks op de markt is, beloond met een gouden award op de World Cheese Awards 2018! De World Cheese Awards werden dit jaar gehouden in Bergen (Noorwegen). Treur Kaas, uit Woerden, had deze kaas ingezonden naar deze wereldwijde keuring en niet voor niets. Tot nu toe was deze kaas redelijk anoniem, maar bij deze bekroning hoort een passende naam. Zo werd door firma Treur de naam Beppie Pikant bedacht.

 

Noch Geit, noch Koe

Maar waar smaakt schapenkaas naar, vraagt u zich misschien af? Ik zou zeggen, kom eens langs in onze landwinkel om hem te proeven! Ik zal alvast een tipje van de sluier voor u oplichten. Het smaakt noch naar koeienkaas, noch naar geitenkaas. Beppie Pikant heeft een volle, iets donkere en wat pittige smaak. Extra lekker wanneer u hem combineert met een donker bier of een goed glas rode wijn, perfect! Nog een mooie bijkomstigheid is dat de schapenkaas rijk schijnt te zijn aan vitamine A, B en C. Het kan niet meer stuk met Beppie Pikant!