bezoek onze webshop
Vandaag zijn wij geopend tot 17:00Bekijk onze openingstijden

Wat is geitenkaas?

Op de Mèkkerstee hebben we een kaasboerderij, waar geitenkaas wordt gemaakt. Maar wat is geitenkaas? Waar bestaat het uit en waar komt de witte kleur vandaan? We leggen het u uit.

Wat is geitenkaas?

De naam zegt het al, geitenkaas wordt gemaakt van geitenmelk. Er zit minder lactose in dan in kaas van de koe, het is lichtverteerbaar en het zit vol met gezonde vitaminen die je dagelijks nodig hebt.

Waarom is geitenkaas wit?

Het is u vast weleens opgevallen dat geitenkaas lichter is van kleur dan de kaas die van koemelk wordt gemaakt. Dit komt door de maag van de geit. Zowel koeien als geiten eten voedsel waar de stof caroteen in zit, het verschil is dat geiten deze stof omzetten in vitamine A waardoor deze kleurstof niet meer in de kaas terechtkomt. Koeien doen dit niet, daarom is de kaas van koemelk geler van kleur.

Waar komt de smaak van geitenkaas vandaan?

Geitenkaas heeft een erg uitgesproken smaak, deze is daarom niet te vergelijken met kaas die van koeienmelk gemaakt wordt. De specifieke smaak komt van een ander stofje dat in geitenkaas zit, namelijk caprinezuur. De smaak wordt vaak omschreven als nootachtig.  

Wat voor soorten zijn er?

Geitenkaas bestaat er in vele soorten, van zachte en romige kaas tot de wat oudere en kruimelige kaas. Ons assortiment bestaat uit Fenegriek, Jong Belegen, Belegen, Extra Belegen, Honing Klaver, Italiaanse Kruiden, Jong, Truffel en Oud. De ‘Mekkerstee Jong’ kunt u al na vier weken eten. Houdt u meer van een oudere geitenkaas? Onze ‘Mekkerstee Oud’ heeft door het eenjarige rijpingsproces een pittig karakter en past heerlijk bij een goed glas wijn.

Hoe wordt geitenkaas gemaakt?

Bent u nieuwsgierig geworden naar de manier waarop onze geitenkaas wordt gemaakt? Het hele proces wordt hier stap voor stap uitgelegd. Plan een leuk uitje en ervaar zelf hoe het is bij ons op de Mèkkerstee. Bezoek onze geitenboerderij en kaasmakerij en sluit de dag af met ons zelfgemaakte ijs of een heerlijk kopje koffie met verse appeltaart in ons restaurant.

 

Ook interessant